Wędzarnia Borniak Timer UWDT-150 v1.4

4 999,00 zł
Brutto
Ostatnie sztuki w magazynie

 

 ✭ Kurier 17zł   ✭ Paczkomat 13zł

Proces wędzenia to jednej z najstarszych, najskuteczniejszych naturalnych metod konserwacji żywności, który pozwala na jej długotrwałe przechowywanie, nadanie niezwykłego smaku z jednoczesnym zachowaniem wartości odżywczych.

Dzięki wędzarni Borniak UWDT-150 wyposażonej w generator dymu i timer możemy w prosty i skuteczny sposób rozpocząć przygodę z wędzeniem i wyrobem domowych specjałów. W profesjonalnych wędzarniach Borniak możemy wędzić sery, ryby mięsa i warzywa nie tylko na potrzeby domowe, ale również do celów gastronomicznych.

Wędzarnia Borniak UWDT-150V.1.4 - nowoczesne wędzarnie z timerem i generatorem dymu w sklepie Kolba

Konstrukcję wędzarni Borniak UWDT-150V.1.4 podobnie jak wszystkie wędzarnie tej marki cechuje wysoka energooszczędność, nowoczesność oraz dbałość o detale wykonania. Dzięki izolacji ścianek pianką wtryskową komora wędzarni jest szczelna, co zapobiega osadzaniu wilgoci i chroni przed zepsuciem wyrobu. W komorze zamocowano uchwyty, dzięki którym możemy jednocześnie wędzić aż na 7 półkach.

Uszczelniane drzwi mają wygodne zamykanie magnetyczne. Korpus zewnętrzny wędzarni wykonano z blachy alu-cynk, którą cechuje wysoką odporność na działanie warunków atmosferycznych. Dzięki temu naszą wędzarnię możemy zostawić na zewnątrz bez obaw o powstanie gniazd korozji. Wnętrze komory wyłożone jest atestowaną stalą nierdzewną bezpieczną dla zdrowia i dopuszczoną do kontaktu z żywnością. W tym modelu dodatkowo zastosowano timer, który pozwala na ustawienia czasu pracy grzałki oraz oddzielnie czasu pracy generatora dymu i trybu osuszania.

Pojemność 150 l to idealne rozwiązanie dla osób, które planują wędzić duże ilości żywności. Taka przestrzeń pozwala na wędzenie do 20 kg mięsa lub ok. 16 kg kiełbasy. Jednym z kluczowych elementów wyróżniających wędzarnie Borniak jest łatwość obsługi oraz wydajność urządzenia. Borniak UWDT-150V.1.4 pozwala na wędzenie na zimno i na gorąco.

Wędzarnie Borniak - prosty sposób na domowe wędzenie

Aby rozpocząć proces wędzenia, wystarczy jedynie wcisnąć jeden przycisk aktywujący generator. Podczas zautomatyzowanego procesu wędzenia zrębki drewna z zasobnika są dostarczane na grzałkę, gdzie ulegają wolnemu i kontrolowanemu spalaniu wytwarzając aromatyczny dym. Wbudowany termostat sprawia, że w komorze jest utrzymywana stała temperatura zdefiniowana przez użytkownika za pomocą precyzyjnego pokrętła. Proces wędzenia odbywa się bez otwartego ognia, dlatego nasze wyroby nie są narażone na osmolenie.

Wypływające z wędzonek soki i tłuszcz spływają bezpośrednio na misę ściekową. To proste rozwiązanie chroni elementy grzewcze oraz zrębki wędzarnicze przed zanieczyszczeniem. Resztki popiołu oraz nadmiar tłuszczu są gromadzone w stalowej misie w dnie wędzarni, ułatwiając w ten sposób zachowanie urządzenia w nienagannej czystości. Warto również podkreślić, że osad z komina utrzymywany jest z daleka od żywności, w specjalnie zaprojektowanym ociekaczu.

Wędzona żywność jest bezpieczna od zanieczyszczenia osadem z komina, który gromadzony jest bezpośrednio pod nim w specjalnym ociekaczu. Zastosowanie komina z szyberem umożliwia regulację ciągu kominowego oraz ilość wytwarzanego dymu. Aby zmniejszyć prędkość spalania (generować więcej dymu
) wystarczy przymknąć szyber.

Główne cechy wędzarni Borniak UWDT-150V.1.4:

  • TIMER pozwala na ustawienia czasu pracy grzałki oraz oddzielnie czas pracy generatora dymu i osuszania
  • Elektroniczny panel sterowania zapewnia precyzyjną kontroli temperatury
  • maksymalna temperatura do 120°C gwarantuje niskie koszty eksploatacji
  • pojemność 150 litrów umożliwia wędzenie do 20 kg mięsa lub wędzonej żywności.
  • 7 poziomów wędzenia
  • szczelna konstrukcja z izolowanymi ściankami, magnetycznie zamykanymi drzwiami oraz z silikonową uszczelką
  • komora wewnętrzna wykonana ze stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością
  • misa ściekowa na tłuszcz oraz miseczki na wodę i popiół wykonane ze stali nierdzewnej
  • komin do regulacji gęstości dymu
  • ciągłe, optymalne wytwarzanie dymu do 8 godzin bez ponownego napełniania i podgrzewania przy niskich kosztach eksploatacji
  • podstawa na 4 nogach o regulowanej wysokości
  • korpus zewnętrzny wykonany z blachy alu-cynk o wysokiej odporności na warunki atmosferyczne

W zestawie:

  • W zestawie:
  • Szafa Wędzarnicza, 
  • panel sterowania, 
  • generator dymu, 
  • misa ociekowa,
  • skraplacz, r
  • regulowane nóżki 4 szt., 
  • uchwyty do drzwi,
  • uchwyty do przenoszenia 2 szt., 
  • miseczki na wodę 2 szt., 
  • kable zasilające, 
  • kabel przedłużacz do GD, 
  • misa na tłuszcz, 
  • kije wędzarnicze 3 szt., 
  • komin z szybrem, 
  • ruszt, 
  • haki, 
  • zrębki wędzarnicze 3 × 2 l,
  • przykrywka na generator.
Borniak
388-048
2 Przedmioty

Opis

Wykończenia wędzarni
stal nierdzewna
Producent
Borniak, Polska
Design wędzarni
nowoczesny
Zasilanie wędzarni
elektryczne
Materiał konstrukcji/szkieletu/body
alu-cynk
Typ wędzarni
przenośny
phone
phone