Elektryczna ostrzałka do noży kuchennych Work Sharp Kitchen Electric Knife Sharpener
✭ Kurier 17zł ✭ Paczkomat 13zł
Work Sharp CPE2-I to elektryczna ostrzałka do noży kuchennych, wyposażona w elastyczne tarcze ścierne oraz prowadnice kątowe, pozwalające na precyzyjne i prawidłowe ostrzenie całej krawędzi tnącej.
Budowa
Ostrzałka ma lekką konstrukcję oraz kompaktowe rozmiary, dzięki czemu zajmuje mało przestrzeni na blacie kuchennych, a po skończonej pracy można ją po prostu schować do szuflady. Największą zaletą tego modelu jest prosta, niemal instynktowna obsługa, dzięki czemu mogą z niej korzystać osoby bez doświadczenia w ostrzeniu noży.
Urządzenie ma 3 strefy ostrzenia służące do ostrzenia lewej i prawej strony krawędzi oraz jej polerowania. Wysoką funkcjonalność urządzenia zwiększa opcja ostrzenia nożyczek.
Jedna ostrzałka do wszystkich noży kuchennych
Work Sharp CPE2-I to wszechstronna ostrzałka kuchenna, dzięki której w szybki i prawidłowy sposób wyostrzymy różnego rodzaju noże.
Proces ostrzenia
Urządzenie ma 3 strefy ostrzenia odpowiadające za ostrzenie:
- prawej strony krawędzi tnacej,
- lewej strony krawędzi tnącej,
- polerowanie i szybki podostrzanie
Dzięki zastosowaniu systemu prowadnic ostrzenie noży jest proste i nie wymaga specjalistycznej wiedzy oraz doświadczenia.
Wystarczy umieścić nóż w prowadnicy, włączyć urządzenie i przeciągać ostrze od nasady aż po czubek, naprzemiennie zmieniając strony szlifowania tj. prawa, lewa, prawa, lewa itd.
W odróżnieniu od większości ostrzałek kuchennych wykorzystujących płytki diamentowe Work Sharp CPE2-I zastosował elastyczne tarcze ścierne o gradacji P120, które ostrzą delikatniej, jednak tworzą krawędź ostrza, ma znacznie wyższą ostrość.
Po zakończeniu ostrzenia wstępnego możemy ręcznie wypolerować ostrze, wykorzystując w tym celu środkową szczelinę, w której zastosowano ceramikę o drobnej gradacji. Ostrzałka ceramiczna doskonale sprawdza się także do ostrzenia noży ząbkowanych oraz szybkiego podostrzania.
Funkcje dodatkowe
Ostrzałka pozwala również na ostrzenie nożyczek, w tym celu wystarczy zdemontować przystawkę ceramiczną i włączyć ostrzałkę w trybie mniejszej prędkości.
Co można ostrzyć?
Nóż do mięsa
Nóż uniwersalny
Nóż Santoku uniwersalny
Nóż szefa kuchni
Folder (nóż składany)
Nóż z hakiem
Nożyczki
Opis
- Rodzaje gradacji
- grit /120
- Materiał ścierny
- papier ścierny
- Producent
- Work Sharp, USA
- Typ ostrza
- ząbkowany, gładki
- Co chcesz naostrzyć?
- nóż ząbkowany, nóż stalowy, nożyczki, tasak