Ostrzałka do noży Work Sharp Wetstone Knife Sharpener

194,90 zł
Brutto

 

 ✭ Kurier 17zł   ✭ Paczkomat 13zł

Work Sharp Whetstone to dwustronna ostrzałka ceramiczna, wyposażona w solidną podstawę ze zbiornikiem na wodę oraz dwustopniowe prowadnice kątowe.

Kamień wodny

W Work Sharp Whetstone zastosowano dwustronny kamień wodny o dużych rozmiarach, pozwalający na ostrzenie zarówno małych, jak i dużych noży.

Drobnoziarnisty kamień z tritlenku diglinu (potocznie tlenek glinu) cechują się wysoką twardością, dlatego nadaje się do ostrzenia niemal każdej stali wykorzystywanej do tworzenia noży.

Tlenek glinu poza wysoką efektywnością jest także łatwy do czyszczenia. Kamień wodny przed użytkowaniem i podczas ostrzenia wymaga namaczania.

Aby przygotowań kamień do pracy wystarczy zanurzyć go całkowicie w wodzie i pozostawić na kilka minut lub do momentu, w którym nie tworzą się już pęcherzyki powietrza.

Wysokie gradacje

Dwustronny kamień ma dwie wysokie gradacje 1000 i 6000. Gradacji 1000 możemy używać do podostrzania lekko stępionych noży lub wstępnego polerowania krawędzi.

Gradacja 6000 służy do polerowania na tzw. lustro i nadania jej ostatecznej ostrości. Taka funkcjonalność powoduje, że Work Sharp Whetstone doskonale sprawdzi się do ostrzenia japońskich noży kuchennych oraz precyzyjnego szlifowania innych narzędzi.

Solidna podstawa

Wraz z kamieniem otrzymujemy polimerową podstawę, która zapobiega przesuwaniu kamienia podczas ostrzenia oraz pozwala na stałe nawadnianie drugiej strony kamienia.

Woda, która gromadzi się w zbiorniku podstawy, nawilża kamień oraz powoduje, że starty materiał łatwiej odchodzi od kamienia, co wpływa na łatwość i szybkość czyszczenia.

Wymienne prowadnice kątowe

Ostrzałka Work Sharp Whetstone jest wyposażona w prowadnice kątowe (mocowane na magnes) o nachyleniu 15° i 17°. Po przyłożeniu głowni noża do prowadnicy wystarczy jedynie równomiernie przeciągnąć klingę po płytce ostrzącej pod stałym kątem.

To proste i praktyczne ułatwienie, powoduje, że już po krótkim czasie, technika ostrzenia z ręki nie będzie nam sprawiać żadnego kłopotu. Fabrycznie zdefiniowane kąty prowadnic 15° i 17° przeznaczone są do noży kuchennych, noży do filetowania oraz narzędzia do precyzyjnego cięcia.

Po zdemontowaniu prowadnic możemy oczywiście ostrzyć pod innym, samodzielnie określonym kątem.

Co można ostrzyć?



Nóż do mięsa



Nóż uniwersalny



Nóż Santoku uniwersalny



Nóż szefa kuchni



Folder (nóż składany)



Nóż z hakiem



Nożyce



Nożyczki



Siekiera



Tasak


 
Work Sharp
009-031
34 Przedmioty

Opis

Rodzaje gradacji
ultra fine / 6000, extra fine / 1000
Typ ostrzałki
płaska kamienna (syntetyczna)
Materiał ścierny
korund
Producent
Work Sharp, USA
Typ ostrza
gładki
Typ ostrzenia
ostrzenie z ręki
Co chcesz naostrzyć?
nóż stalowy
phone
phone