Ostrzałka do noży Work Sharp Wetstone Knife Sharpener
✭ Kurier 17zł ✭ Paczkomat 13zł
Work Sharp Whetstone to dwustronna ostrzałka ceramiczna, wyposażona w solidną podstawę ze zbiornikiem na wodę oraz dwustopniowe prowadnice kątowe.
Kamień wodny
W Work Sharp Whetstone zastosowano dwustronny kamień wodny o dużych rozmiarach, pozwalający na ostrzenie zarówno małych, jak i dużych noży.
Drobnoziarnisty kamień z tritlenku diglinu (potocznie tlenek glinu) cechują się wysoką twardością, dlatego nadaje się do ostrzenia niemal każdej stali wykorzystywanej do tworzenia noży.
Tlenek glinu poza wysoką efektywnością jest także łatwy do czyszczenia. Kamień wodny przed użytkowaniem i podczas ostrzenia wymaga namaczania.
Aby przygotowań kamień do pracy wystarczy zanurzyć go całkowicie w wodzie i pozostawić na kilka minut lub do momentu, w którym nie tworzą się już pęcherzyki powietrza.
Wysokie gradacje
Dwustronny kamień ma dwie wysokie gradacje 1000 i 6000. Gradacji 1000 możemy używać do podostrzania lekko stępionych noży lub wstępnego polerowania krawędzi.
Gradacja 6000 służy do polerowania na tzw. lustro i nadania jej ostatecznej ostrości. Taka funkcjonalność powoduje, że Work Sharp Whetstone doskonale sprawdzi się do ostrzenia japońskich noży kuchennych oraz precyzyjnego szlifowania innych narzędzi.
Solidna podstawa
Wraz z kamieniem otrzymujemy polimerową podstawę, która zapobiega przesuwaniu kamienia podczas ostrzenia oraz pozwala na stałe nawadnianie drugiej strony kamienia.
Woda, która gromadzi się w zbiorniku podstawy, nawilża kamień oraz powoduje, że starty materiał łatwiej odchodzi od kamienia, co wpływa na łatwość i szybkość czyszczenia.
Wymienne prowadnice kątowe
Ostrzałka Work Sharp Whetstone jest wyposażona w prowadnice kątowe (mocowane na magnes) o nachyleniu 15° i 17°. Po przyłożeniu głowni noża do prowadnicy wystarczy jedynie równomiernie przeciągnąć klingę po płytce ostrzącej pod stałym kątem.
To proste i praktyczne ułatwienie, powoduje, że już po krótkim czasie, technika ostrzenia z ręki nie będzie nam sprawiać żadnego kłopotu. Fabrycznie zdefiniowane kąty prowadnic 15° i 17° przeznaczone są do noży kuchennych, noży do filetowania oraz narzędzia do precyzyjnego cięcia.
Po zdemontowaniu prowadnic możemy oczywiście ostrzyć pod innym, samodzielnie określonym kątem.
Co można ostrzyć?
Nóż do mięsa
Nóż uniwersalny
Nóż Santoku uniwersalny
Nóż szefa kuchni
Folder (nóż składany)
Nóż z hakiem
Nożyce
Nożyczki
Siekiera
Tasak
Opis
- Rodzaje gradacji
- ultra fine / 6000, extra fine / 1000
- Typ ostrzałki
- płaska kamienna (syntetyczna)
- Materiał ścierny
- korund
- Producent
- Work Sharp, USA
- Typ ostrza
- gładki
- Typ ostrzenia
- ostrzenie z ręki
- Co chcesz naostrzyć?
- nóż stalowy