Zestaw do wędzarni Borniak ZS-70

999,00 zł
Brutto
Ostatnie sztuki w magazynie

 

 ✭ Kurier 17zł   ✭ Paczkomat 13zł

Doskonałym uzupełnieniem Twojego zestawu podstawowego wędzarni Borniak  70 jest wzbogacony zbiór akcesoriów ZS-70, który oprócz szafy wędzarniczej, generatora dymu i standardowej ilość półek oraz haków zawiera jeszcze kilka istotnych elementów. Pozwala to na wygodne przygotowanie mięs i ryb w szeroki spektrum temperaturowym, uzależnionym od receptury. 

Na zimno wędzi się w dymie o niskiej temperaturze do 24°C. Uzyskanie takich efektów jest możliwe za sprawą  Przystawki do zimnego wędzenia Alu-Cynk - ZW-01 .  W tym procesie dym tylko lekko snuje się wokoło mięsa. Czas trwania takiego wędzenia to kilkanaście godzin w przypadku kiełbas, do nawet kilkunastu dni w przypadku szynek. Jednak warto czekać ponieważ w ostateczności otrzymujesz produkty trwałe, o niezwykle wyszukanym smaku, nadające się do przechowywania przez kilka miesięcy. 

Grzałka generatora dymu może rozgrzać urządzenie do 40°C. Przystawka pozwala obniżyć temperaturę do warunków zimnego wędzenia, w wyniku czego, uzyskujemy w komorze temperaturę tylko o 2 stopnie wyższą niż temperatura atmosferyczna. 

Przystawkę montujesz do generatora i łączysz rurą spiro z komorą. Długość przewodu doprowadzającego dym powinna zawierać się w przedziale 1.2 – 2m.

Pokrowiec stanowi świetną ochronę Twojej wędzarni przed liśćmi, kurzem, śniegiem, marznącym deszczem czy ptasimi odchodami.  Jakość jego wykonania z  wodoszczelnych poliestrowych tkanin PCV 420D o gramaturze 400g/m2, zapewnia wysoką odporność na warunki pogodowe. 

Osuszacz pozwoli Ci idealnie osuszyć żywność przed procesem wędzenia. Dzięki temu kompaktowemu urządzeniu Twoja komora wędzarnicza stanie się jednocześnie osuszarką. Zapewnia to oszczędność miejsca i czasu.  

Termometr bezprzewodowy wraz z dwiema sondami. Z jego pomocą śledzisz dokładnie temperaturę wewnątrz swoich wędzonych przysmaków. Istnieje możliwość zastosowania w urządzeniu 6 sond, tak by jeszcze dokładniej dokonywać pomiaru większej ilości wędzonek. 

3 wytrzymałe półki wykonane ze stali nierdzewnej, odporne na działanie wysokiej temperatury umożliwią Ci przygotowanie jeszcze większej ilości pysznych wędzonek. 

Haki asymetryczne typu „S” – pozwolą Ci uwędzić szynkę, schab czy boczek zachowując przy tym porządek i oszczędność miejsca w wędzarni. Na  dużych oczkach hakowyh wieszasz produkty, a małe zawieszczasz na poprzeczkach we wnętrzu szafy. 

5 haków podwójnych, które wbija się po obu stronach kręgosłupa ryby. Te mocne haki ze stali nierdzewnej sprawdzą się również idealnie podczas wędzenia szynki czy schabu. 

5 haków wkręcanych - z ich pomocą uwędzisz wyśmienitego dorsza, łososia czy makrelę. Wbijasz je wokół kręgosłupa ryby, tak by zapewnić stabilność jej umiejscowienia w wędzarni. Zapewnia to oszczędność miejsca i regularne ułożenie we wnętrzu wędzarni. 

4 haki typu 20 z podwójnym ostrzem oraz rozpórką, która chroni rybę przed jej zamykaniem się  podczas wędzenia. Dzięki temu ryba jest doskonale uwędzona z każdej strony. 

Siatka wędliniarska służy do wygodnego formowania przyszłej wędliny. Ochroni ją również przed rozpadaniem podczas procesu wędzenia. Idealnie zastąpi tradycyjne żmudne i samodzielne sznurowanie mięsa. Siatka ta nadaje się również do produkcji serów. Z łatwością usuniesz ją z uwędzonych produktów. 

Borniak
388-009
1 Przedmiot

Opis

Producent
Borniak, Polska
Typ materiału
alu-cynk
phone
phone